Cloud House / McBride Charles Ryan

first_imgCloud House / McBride Charles RyanSave this projectSaveCloud House / McBride Charles Ryan Text description provided by the architects. The Cloud House is an addition and renovation to a double-fronted Edwardian house in Fitzroy North. Over the course of close to a century, this house has received several additions and modifications.Save this picture!Courtesy of McBride Charles RyanMcBride Charles Ryan’s work for the house is designed in three parts. This allows for a sequence of distinct and unexpected episodes, with glimpses previewing oncoming spaces and experiences as you move through the home.Save this picture!Courtesy of McBride Charles RyanThe street facade has been left to demonstrate the clients’ respect for the evolution of the character of the area and the modest street alteration belies the extent of the comprehensive internal renovation work. The spaces within the original structure are largely white in colour, united by exotic floral hallway carpet. This journey through the space is followed by encountering a disintegrated red-coloured ‘box’. This is the kitchen, at the heart of the property, which acts as a bridge linking the major spaces. A cloud-shaped extrusion is the unexpected final space. Following the form of a child-like impression of a cloud it is a playful addition where family and friends can eat and have fun surrounded by the curved form.Save this picture!Courtesy of McBride Charles RyanThe new living addition faces due south while allowing controlled north sun into the living area and providing effective cross ventilation. The form of the ‘cloud’ conforms to setback regulations without appearing obviously determined by them. The extrusion creates a dramatic interior language where walls merge seamlessly with the floor and ceiling. The craftsmanship is remarkable throughout; it has a sense of care one typically associates with the work of a cooper or wheelwright. While the geometry is playful, the extrusion is essentially a contemporary barrel vault. It is our hope that this cloud has a ‘silver lining’.Save this picture!Courtesy of McBride Charles RyanProject gallerySee allShow lessColombo Mixed-Use Development / Safdie ArchitectsArticlesAjoodaniyeh Tower / Kamvari ArchitectsArticles Share Save this picture!Courtesy of McBride Charles Ryan+ 18 Share “COPY” Cloud House / McBride Charles Ryan Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/246075/cloud-house-mcbride-charles-ryan Clipboard CopyAbout this officeMcBride Charles RyanOfficeFollowProductsWoodGlassSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesFitzroy NorthHousesWoodAustraliaPublished on June 21, 2012Cite: “Cloud House / McBride Charles Ryan” 21 Jun 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogShowershansgroheShower MixersVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Abrasion ResistantPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceLightsVibiaLamps – NorthCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight, DZNE GermanyHanging LampsLouis PoulsenLamp – PH ArtichokeTiles / Mosaic / GresiteHisbalitMosaic Tiles – TexturasAcousticMetawellAluminum Panels – Acoustic SailsMineral / Organic PaintsKEIMTiO2-free Mineral Paint – Soldalit®-ArteWall / Ceiling LightsA-LightWall Grazer Concealed LightsDoorsBuster and PunchDoor Hardware – Pull BarMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/246075/cloud-house-mcbride-charles-ryan Clipboard CopyHouses•Fitzroy North, Australiacenter_img ArchDaily Houses Projects Architects: McBride Charles Ryan Area Area of this architecture project “COPY” Australia Area:  220 m² Year Completion year of this architecture project 2012last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *